HTML

UK, második nekifutás

Friss topikok

  • Labdacs: @Táskai: szerintem attól is függ, hogy mennyire vagy hozzászokva a hosszabb utakhoz. emlékszem, am... (2014.10.28. 19:54) Hazaköltöztettem az autót
  • Labdacs: Ez a Farnborough Aerospace Centre nevű irodapark, a lakástól kb negyed óra sétára. Ahogy néztem, f... (2014.10.17. 08:35) Ősz
  • Táskai: A metalbanda amugy is Helloween, nem Halloween:) Majd en is probalok loni par kepet, egy mar van h... (2014.10.09. 01:50) Halloween
  • Táskai: Valoszinuleg sok hasonlo szintu amerikai ritkasag mellett megyek el, csak azokrol nem is sejtem, h... (2014.08.28. 19:13) Autós poszt
  • Táskai: De, ez sok:) Viszonyitas kerdese:) (2014.08.22. 23:01) Nem történik semmi

Vásárlás témája

2014.07.11. 22:28 Labdacs

ahogy a híres Monthy Python szokta volt mondani: ...és most következzen valami teljesen más. elmesélem, hogy én hogyan szerzem be magamnak a kaját. ez olyan dolog, amit teljesen újra kellett tanulnom itt, illetve még mindig tanulom, mert minden nap felfedezek valami újat a rendszerben.

hogyan csináltam ezt otthon? munka után megálltam az Auchan parkolójában, betoltam egy bevásárlókocsit, majd ami kellett, a szokásos dolgokat megvettem. minden nagyjából ugyanannyiba került, mint a múlt héten, mindenből megvoltak a jól bejáratott dolgok. ha csak gyorsan egy tejföl, vagy egy csomag virsli kellett, akkor az Aldit céloztam meg. netán a lenti Spart.

azt vettem észre, hogy ez a módszer itt nem működik. persze, mert nincs Auchan. meg tejföl. de nem csak ez a baj. hanem, hogy itt gondolkodni kell.

először nézzük, mi a választék. a közelben van Asda, Sainsburry, Tesco, Mosrisons. ezek mind ilyen nagy láncok, itt Farnborrough-ban kb akkra üzleteik vannak, mint egy otthoni Interspar. vannak ilyen "minden egy font", meg "majdnem minden 99p" boltok, ezek kisebbek, nagyjából egy közepes ABC méretűek, és van Lidl is, igaz azért már egy kicsit sétálni kell, de van.

hogy néznek ezek ki belül?

először a Lidl, az a legegyszerűbb: pont úgy, mint nálunk. az árukészletben is nagyon nagy az átfedés. a konzervek, csokik, tészták nagy része ismerős Lidl márka.

egyfontos boltok: mindenből van egy kicsi, ami belefér az ársávba. a műanyag vödörtől kezdve a fogpasztán át a táblacsokiig. egy részük normális, ismert márka, másik részük pedig messziről láthatóan gagyi.

a nagyok: egy szem lopásgátló kapu a bejáratnál, attól 30 centire már az áru, halmokban. a bejáratnál általában az olyan dolgok vannak, amiért "csak beszaladsz". félliteres kóla, szendvics, kicsi csoki.

nna, ennek a beszaladásnak van ára, amit meg kell fizetni. ha a bejáratnál veszel egy félliteres kólát, akkor az 1.25 font (igen, nem elírás). ha bemész, kapsz kettő 1.75 litereset kettő fontért. de az egy darab 1.25-ös is 1 fontba kerül. kint a bejáratnál az egy szem Bounty 0.45 font, bent kapsz 1 fontért négyet. egy ilyen ebédidőben beszaladok kajálás (egy háromszögszendvics, kicsi kóla, egy valami kis keksz, vagy chips) a három, és öt font közötti összegnél áll meg. három akkor, ha nagyon akciós a szendvics, öt, ha a legdrágábbak között turkálsz. nem szoktam megnézni ebéd után a Hordó étlapját, hogy ennyi pénzért mit is ehettem volna.

normális kaját délben enni akkor lehet, ha hozol, itt napközben nem szokás rendesen enni. ez látszik is a kínálaton:az üzeletekben hihetetlen módon van felülreprezentálva a junkfood. több soron keresztül csak chips-ek, aztán csokik, kekszek. előre megsütött muffinok, gyümöcsjoghurtok, pudingok, rettentő mennyiségben. nagyjából a kínálat 70 százaléka ilyen előrecsomagolt vacak.

az árak elsőre nem tűnnek vészesnek, hiszen mindenen olyan kicsi számok vannak. 0.75 egység, 1 egység, 3 egység. aztán amikor elkezdesz fejben 391-gyel szorozni, akkor jön a meglepetés, hogy basszus, fél liter kóla 500 forint? egy kis joghurt 300 forint? mit tehet ilyenkor az egyszerű vándor?

odafigyel az akciókra. mert azok mindig vannak. nem látom benne még a rendszert, de pont ezért kell figyelni. ha valamit venni szeretnél, biztosan lesz olyan fajta belőle, amiből mondjuk egy darab kicsi az egy egység, de négy darab nagy az három egység. ez eddig ismerős lehet, ilyet már látott mindenki. csak az arányok mások. itt gyakorlatilag minden ilyen. de lehet fordítva is, lehet, hogy a kisebb kiszerelésből éri meg a többet megvenni, mint a nagyobból egyet. a lényeg, hogy semmiből nem szabad egyet venni, mert akkor biztos, hogy rosszul csináltad, és nem pár százalékokat buksz, hanem néha felezed, extrém esetben harmadolod a pénzed. ez már tényleg az a helyzet, amikor beszippantott a fogyasztói társadalom, és még büszke is vagyok rá, hogy a szabályai szerint cselekszem. tudom.

15 komment

Címkék: vásárlás tesco lidl asda sainsburry

A bejegyzés trackback címe:

https://farnborough.blog.hu/api/trackback/id/tr906501329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táskai 2014.07.13. 08:23:28

A múltkor mondtam, hogy mindjárt rábeszélsz, hogy megnézzem a helyet, hát ettől nagyrészt elmúlt:)
De azért tanuld ki! :)

Labdacs 2014.07.13. 20:59:04

@Táskai: mennyi most a kóla Seattle-ben? :-)

Táskai 2014.07.14. 02:54:16

Nem is az, hogy minden olcsó lenne, csak nem érzem ezt a sok bonyodalmat, amit itt leírsz:) Nem állítom, hogy itt nem kell tanulási pálya, de ennyire nem trükkös.

Amúgy az árszint érzésre a magyar duplája ilyen dolgokban. Úgy átlagban, mert persze a gyárban előállított édesség nincs kétszeres, a helyi zöldség-gyümölcs meg több. Aztán lehet, hogy csak én nem vágom az akciókat eléggé, pedig a vasárnapi újságot nem kis részben ezért járatjuk:)

Táskai 2014.07.15. 18:57:40

Nem nagyon veszek kolat, de meg most megneztem emiatt:)
1.79 a 6 decis
2 dollar a 9.5 decis
Szerintem a 1.9 literes sincs tobb 2.50-nel...
"Buy 2 get one free" meg "10 for 10" akciok vannak, de ilyen trukkoseket itt me'g nem lattam:)

Labdacs 2014.07.16. 19:06:14

@Táskai: nem gondoltam volna, hogy a kóla őshazájában ilyen áron mérik a portékát. ha jól emlékszem, az Összeomlás című filmben is az volt az első konfliktus, hogy emberünk sokallta a koreai üzletében a dobozos kóla árát, aztán szétverte az egész boltot egy baseball-ütővel.

Táskai 2014.07.16. 20:33:37

"You think I'm a thief? Oh, you see, I'm not the thief. I'm not the one charging 85 cents for a *stinking* soda! You're the thief. I'm just standing up for my rights as a consumer."

Na ehhez kepest nem volt sok inflacio akkor 1992 ota, mert a dobozos kola szerintem legtobb helyen 1.25 korul van.

Persze azt tegyuk hozza, hogy ez Seattle. Siman lehet, hogy me'g a kola is olcsobb a Midwesten a semmi kozepen, mint itt egy technologiai kozpontban...

No de itt nem is a kola megy. Tobb boltban nincs is hagyomanyos kola, csak valami organic es local soda. Egyik kedvencem (amit azert ritkan veszek) 4-5 dollar koruli 1 literesnek tuno olasznak mondott buborekos limonade. Az tenyleg jo is, csak nem lehet minden nap azt inni...

Táskai 2014.07.19. 00:34:59

Ja me'g egy, kivancsi leszek majd, hogy meg tudsz-e allapitani egy "Bona Kovacs" fele valtoszamot a font-forint viszonylatban. Tudod, Benceek blogjan van ez a yen-forint atvaltasra, hogy valojaban hogy erdemes szamolni, hogy a dolgok ara'nyat erezd. En a dollarra es Seattle-re ugy 100 forint / dollarra lottem be, igy kell ertelmezni az arakat. Ha megvan a tied Farnborough-ra, ird meg adatokkal alatamasztva:)

Labdacs 2014.07.19. 07:45:59

@Táskai: Ezen már gondolkodtam én is, de ahhoz el kell telnie pár hónapnak, hogy szépen be tudjon állni ez a szám. Mert minden termékcsoportnál teljesen mások az arányok. A kaja drágább, a ruha olcsóbb, vagy pont ugyanannyi, mint otthon, a benzin 420 helyett kb 520. Aztán az első hónapokban teljesen más dolgokat veszek, mint amikor már a normális, mindennapi életet élem.

Labdacs 2014.07.22. 19:53:49

@Táskai: ma vettem észre, hogy a fagyisnál is ez a rendszer van:
1 gombóc 1.40
2 gombóc 2.30
3 gombóc 3.00

Táskai 2014.07.22. 22:57:09

Ha belegondolsz, agyatlan rovidlatas az egyseges gomboc-ar, ami Magyarorszagon van (a legtobb helyen). Mivel a koltsegek egy jelentos reszet nem a fagyipor meg a minimalis gyumolcs adja. Hanem hogy odamesz, lekotod az eladot, szalvetat veszel el, tolcsert vagy papiribriket, jobb helyeken veszel az ingyenvizbol, elmesz wc-re. Ezek mind a megjeleneseddel jonnek, nem ara'nyosak a megevett fagyival. De me'g a hutes koltsege sem linearisan fugg ossze a fagyi mennyisegevel...

Szerintem ez abbol a furcsa gondolati hiban ered, hogy kisvallalkozok nem szamoljak a sajat idejuket, de valoszinuleg az allando koltseget is benan:(

Ja, es me'g egy gondolat a fentiekbol levezetve: ha valakit oda akarsz szoktatni, az pont az, aki sok fagyit eszik, szoval marketingszempontbol nem jo otlet vele megfizettetni az egygombocos betevedok wc-papirjat.

Udpate kola-ugyben: talaltam a DM-jellegu boltban 1 dollaros 3.5 decis uveges kolat:) Michael Douglas megnyugodhat:)

Táskai 2014.07.22. 22:59:11

Je', me'g egy dolgot vettem veletlen eszre, ahogy feltekertem a poszt tetejere. Hogy lancosak a bevasarlokocsik! Tul sok magyar koltozott oda? :D

Labdacs 2014.07.24. 21:15:03

@Táskai: értem én ezt, csak még rá kell állni agyilag.
egyébként tökéletesen mozgó célpontra lövök. ami az egyik nap "kettőt kettőért" akcióban, az a másik nap egy darab 3.5. vagy ugyanúgy akciós, csak "kettő háromért".

Labdacs 2014.07.24. 21:15:35

@Táskai: nem tudom, nekem nem volt szokatlan. :-) ott nálatok nem szokás?

Táskai 2014.07.25. 05:13:11

@Labdacs: Hat en me'g sehol nem lattam. A varosiakban azert nem, mert jomoduak jarnak oda, a vilag vegen levo Walmart-szerusegben meg azert nem, mert hova vinned a kocsit.

Illetve lehet, hogy a lopasbiztonsagnal nagyobb szempont ravenni az embereket arra, hogy visszatoljak a kosarat. Ebbe nem ennel a topiknal fogok belemenni, hogy milyen az emberek habitusa, illetve mit varnak el a vevotol a szolgaltatok, de osszessegeben talan ezekre vezetheto vissza, hogy nem lancban gondolkoznak...

Amugy amit az a'rakrol irsz, szerintem hataros a fogyaszto megtevesztesevel:)

Labdacs 2014.07.25. 19:38:19

@Táskai: szerintem itt is azért van, hogy tolja vissza a jónép. aki el akarja vinni, egy egységért így is elviheti.
süti beállítások módosítása